lördag 29 december 2012

Langos

25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
1 liter majsolja till fritering
Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda.
Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.
Vi brukar använda fritösen!
Förslag på olika fyllningar är:
gräddfil
skinka
riven ost
rödlök
räkor
......
Ingen nyttig mat, men himmelskt gott!!







Lycka till - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar