söndag 30 december 2012

Hemmagjord Pizza

Pizzadeg:

25 g jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.
Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.
Lägg på någon fyllning och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Förslag på olika fyllningar:
Kebab:
krossade tomater eller tomatsås, salt, röd lök, kebabkött (köpes fryst i bitar), bacon, paprika, champinjoner, vitlök, riven ost
Hawaii special:
krossade tomater eller tomatsås, salt, räkor, champinjoner, bacon, ananas, basilika, oregano, riven ost
Skaldjur:
krossade tomater eller tomatsås, salt, räkor, musslor skalade, kronärtskockshjärtan, paprika, champinjoner, basilika, oregano, riven ost
Zucchini och tomat (vegetarisk):
krossade tomater eller tomatsås, salt, körsbärstomater, röd lök i tunna skivor, champinjoner, zucchini, basilika, oregano, riven ost 
Jag brukar använda lite rester från frysen, bl.a. skivad skinka, köttfärssås, taco-köttfärs, korv, köttbullar...
För att inte pizzan ska bli så torr, brukar jag göra en ägg-stanning med två vispade ägg och ca 2 msk mjölk, som jag häller över pizzan precis innan osten läggs på.
 
 
 
Lycka till - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar