tisdag 18 december 2012

Butterkaka



25 g jäst
2 dl mjölk, ca 22 grader
2 krm salt
0,5 dl strösocker'1 ägg
6-6,5 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt

Fyllning
2 dl vaniljkräm, marsan
150 g mandelmassa

Pensling & garnering
1 ägg
ca 2 msk pärlsocker

Glasyr
ca 1 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Smula jästen och lös den i rumsvarm mjölk. Tillsätt salt, socker och ägg.
Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis under omrörning.
Häll i det mesta av det resterande mjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk i minst en timme.
Kavla ut degen till ca 50 x 25 cm stor platta. Bred på vaniljkrämen.
Riv mandelmassan över och rulla sen ihop från långsidan.
Skär i 3-4 cm breda bitar. Placera bullarna i en liten bakplåtsklädda långpanna, ca 25 x 35 cm,
eller i en slät, rund sockerkakaform.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min.
Rör ihop florsocker och vatten. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt.

Fika lugnt - Kram kram
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar