lördag 14 mars 2015

Långpannebröd med solrosfrön och linfrön (Fredriks fika)


5 dl vatten
50 g jäst
1 ägg
½ dl honung
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
50 g smör
4 dl rågsikt
2 dl havregryn
ca 8-9 dl vetemjöl
½ dl solrosfrön
½ dl hela linfrön

1. Koka upp hälften av vattnet.

2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.

3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.

4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.

5. Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung och fröerna.

6. Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjöl i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölen är. När degen lossnar från kanterna är degen klar!

7. Låt degen jäsa i 30-40 min.

8. Smörj en långpanna med smör eller använd bakplåtspapper.

9. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten.

10. Skär bröden i lagom stora bitar med en pizzaskärare, jag delade i 16 bitar.

11. Låt jäsa i 30 min.

12. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 13-15 min.

13. Lägg en bakduk över och låt svalna en stund, sen är det bara att bryta och äta!

 

Fika lugnt - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar