måndag 7 oktober 2013

Tarte Tatin - Fransk Äppelkaka


Degen:
2,5 dl mjöl plus extra till pudring
100 g smör
2 msk råsocker
2 st äggulor

Fyllning:
1,25 dl råsocker
40 g smör
5 st äpplen, skalade, urkärnade och skurna i fyra klyftor

Till degen smular du med fingrarna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor.
Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll.
Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda den mjuk.
Slå in i plastfolie och åt den vila i kylen i 30 min.

Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme på spisen
och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 min. Det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.

Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större  än stekpannan. Lyft pannan från värmen och  lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna.Ställ pannan i ugnen och grädda i 20 min. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 min.

Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.

Serveras helst varm, men inte alltför het tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås!

Fika lugnt - Kram kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar