söndag 5 mars 2023

Skogaholmslimpor


2 st

3,5 dl vatten, rumsvarmt
50 g jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl sirap
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt



Gör så här:

Smula jästen i en bunke och lös upp den med det ljumma vattnet.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna, lite mjöl i taget.
Knåda ihop till en slät och spänstig deg, för hand eller med maskin.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 min.

Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två delar.
Forma degbitarna till avlånga limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt.
Eller använd två brödformar klädda med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 45  min.

Sätt ugnen på 250 grader. När du sätter in limporna, spraya lite vatten innan du stänger luckan, det gör bröden mer saftiga.
Grädda först bröden i ca 5 min, sen sänker du värmen till 200 grader och gräddar i ytterligare 25-30 min.
När bröden har en innertemperatur på ca 93-95 grader är de klara.
Låt svalna helt innan de skivas upp.
Går jättebra att skivas och sen frysa in.




Lycka till - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar