lördag 16 mars 2019

Bröd i långpanna


2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Blanda mjölk och vatten i en kastrull, ljumma upp till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen, rör om så att jästen löser upp sig.

3. Tillsätt salt, honung och vetemjöl. Knåda till en smidig deg som är lite kladdig. Täck bunken och låt jäsa i 30 min.

4. Smörj eller klä en långpanna, ca 30x40 cm. Tippa ur degen i långpannan och platta ut den med fingertopparna så att den täcker hela botten. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 min.

5. Sätt ugnen på 225 grader. Skär degen i rutor, använd lite olja på degskrapa/kniven så fastnar inte degen. Strö över lite vetemjöl (om du vill) det blir lite finare bröd.

6. Baka mitt i ugnen i ca 20 min.

7. Låt svalna på galler.

Brödet blir extra saftigt om man inte har i så mycket mjöl. Kladdar degen mycket när du trycker ut den i långpannan kan du ta lite mjöl på fingertopparna.

Recept från Fredriks fika :)


Lycka till - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar