lördag 11 maj 2013

Mandelskorpor


75 g sötmandel
100 g smör
1 ½ dl råsocker
2 ägg
lite kanel
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Hacka mandeln grovt. Rör smör och råsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
Häll i lite kanel. Blanda mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör ner det i smeten.
Ta upp degen på bakbord och dela i 4 delar.
Rulla ut till längder, lägg på bakplåtsklädd plåt och platta till.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
Skär längderna i sneda bitar och vänd upp snittytan.
Rosta i ugn 175 grader ca 10 min, vänd skorporna efter halva tiden.
Till jul kan man utesluta kanel och ha i 1 msk pepparkakskrydda istället!! :)

 
 


Här kommer ett nyttigare alternativ:


4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
50 g finhackad mandel
100 g margarin
1 ägg
1 dl mjölk
ev lite kanel

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna och smula i fettet.
Vispa ihop ägg och mjölk och blanda ner mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop degen.
Dela degen i tre delar. Rulla ut dom till längder och lägg de på en bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till längderna något.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-12 min.
Låt skorporna svalna och skär de sedan i sneda bitar.
Lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt och rosta de i 150 grader
tills de fått lite färg och känns torra, ca 25 min.


Lycka till - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar