söndag 14 april 2013

Ciabatta


25 g jäst för matbröd
5 dl vatten, fingervarmt 37 grader
1 dl olivolja
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special (du kan byta ut 2-4 dl till durum)
mjöl till utbakning

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten.
Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, oljan och mjöl. Allt utom saltet.
Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin ca 10 min tills degen släpper från bunkens kant.
Häll i saltet vid slutet. Låt jäsa övertäckt med plast minst en timme.
Häll ut degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i i portionsbitar. Forma bröd.Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna. Lägg över duk och låt jäsa i 40 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Pensla med vatten mot slutet för att få en fin skorpa.
Låt svalna på galler.


Lycka till - Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar